Conversie software

Voor de conversie van een oude versie van NAV naar de laatste versie, ook als dit een SAAS versie betreft gebruik ik een wat onconventionele aanpak.

Ik heb een rapidstart package ontwikkeld voor alle stamdata. Transactiedata converteer ik niet (je begint met een schone lei; een beginbalans). Maar natuurlijk wil een klant wel de openstaande posten en ook de grootboekposten importeren. Voor dat laatste is het zelfs mogelijk om alle posten te importeren als de klant dat wil. Inmiddels heb ik hiervoor een complete set tools ontwikkeld die allemaal vanuit 1 Setup (Conversie) scherm aan te roepen zijn.

Bij de conversie worden de klantenposten (logisch) geboekt op de debiteurenrekening. Als tegenrekening wordt een rekening gebruikt die de import van de grootboekposten weer tegenboekt. Zo kun je dus meteen controleren of het saldo op de tussenrekening op nul loopt.

Vanzelfsprekend worden alle posten eerst in het Diversendagboek gezet waarna de posten doorgeboekt kunnen worden. Hier zie je de acties die aan import mogelijk zijn:


Achter alle import- en exportacties liggen XML-ports. Voor de export zijn als tegenhanger dezelfde acties mogelijk. De optie 'Direct boeken' tenslotte geeft de mogelijkheid om in een kleine tabel de grootboekrekeningen op te slaan met hun situatie voor 'Direct boeken' zodat alle rekeningen ingesteld kunnen worden op 'Direct boeken' = "aan" en de boekingen vanuit het memoriaal zonder problemen geboekt kunnen worden. Daarna kan de oorspronkelijke situatie voor alle rekeningen weer hersteld worden.